Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruchy kokosowiec z morelami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11920
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1316
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3739
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11920
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1316
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3739
Składniki
Morele umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na duże cząstki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miseczki. Dodaj szczyptę soli i mocno schłodzoną margarynę pokrojoną na małe kawałki. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj 1/2 wiórków kokosowych oraz jajka i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz by ciasto miało jeszcze intensywniejszy aromat, dolej trochę likieru kokosowego. Wszystkie szybko zagnieć rękoma. Ew. podczas zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wylep nim spód blachy. Na cieście rozłóż cząstki moreli. Lekko wciśnij je w ciasto. Wierzch placka posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.Źródło: Tina