Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruchy kokosowiec z morelami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11106
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5414
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5101
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11106
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5414
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5101
Składniki
Morele umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na duże cząstki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miseczki. Dodaj szczyptę soli i mocno schłodzoną margarynę pokrojoną na małe kawałki. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj 1/2 wiórków kokosowych oraz jajka i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz by ciasto miało jeszcze intensywniejszy aromat, dolej trochę likieru kokosowego. Wszystkie szybko zagnieć rękoma. Ew. podczas zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wylep nim spód blachy. Na cieście rozłóż cząstki moreli. Lekko wciśnij je w ciasto. Wierzch placka posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.Źródło: Tina