Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruchy kokosowiec z morelami"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34614
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 885
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 155
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3789
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34614
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 885
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 155
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3789
Składniki
Morele umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na duże cząstki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miseczki. Dodaj szczyptę soli i mocno schłodzoną margarynę pokrojoną na małe kawałki. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj 1/2 wiórków kokosowych oraz jajka i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz by ciasto miało jeszcze intensywniejszy aromat, dolej trochę likieru kokosowego. Wszystkie szybko zagnieć rękoma. Ew. podczas zagniatania dodaj jeszcze trochę mąki.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wylep nim spód blachy. Na cieście rozłóż cząstki moreli. Lekko wciśnij je w ciasto. Wierzch placka posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.Źródło: Tina