Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowa drożdżówka

Pomarańczowa drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa drożdżówka"

Składniki

  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 30 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1
  • 5 szkl. ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 150 ml brandy
  • 8 dag drożdży
  • 3 łyżki soku pomarańczowego. Dekoracja: 15 dag masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • paski kan dyzowanej skórki pomarańczowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowa drożdżówka

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsyp rodzynki. Zalej je brandy (w wersji dla dzieci wykorzystaj mocny gorący napar z herbaty) i odstaw do namoczenia. Drożdże dobrze rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 szkl. mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.

  2. Utrzyj mikserem miękkie masło. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej sok pomarańczowy. Wsyp resztę przesianej przez sitko mąki, dołóż zaczyn. Wyrabiaj rękoma, aż ciasto będzie gładkie.

  3. Dołóż osączone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, ponownie zagnieć. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj strucle.

  4. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Odstaw, by ponownie podrosły. Piecz 40 minut w temp. 180 st. Upieczone lekko przestudź.

  5. Masło do dekoracji stop. Strucle posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Wierzch drożdżówek obłóż cieniutkimi paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń