Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa drożdżówka"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1457
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 521
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1457
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 521
Składniki
Do miseczki wsyp rodzynki. Zalej je brandy (w wersji dla dzieci wykorzystaj mocny gorący napar z herbaty) i odstaw do namoczenia. Drożdże dobrze rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 szkl. mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.
Utrzyj mikserem miękkie masło. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej sok pomarańczowy. Wsyp resztę przesianej przez sitko mąki, dołóż zaczyn. Wyrabiaj rękoma, aż ciasto będzie gładkie.
Dołóż osączone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, ponownie zagnieć. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj strucle.
Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Odstaw, by ponownie podrosły. Piecz 40 minut w temp. 180 st. Upieczone lekko przestudź.
Masło do dekoracji stop. Strucle posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Wierzch drożdżówek obłóż cieniutkimi paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.Źródło: Tina