Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa kopuła z serem i pierniczkami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 210
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 210
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 minut w temp. 200oC. Gorący biszkopt posmaruj marmoladą. Ciasno zwiń. Owiń ściereczką i odłóż do wystudzenia.
W tym czasie żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Pomarańcze sparz, obierz, dokładnie usuń białą skórkę, miąższ potnij na kawałeczki. Pierniczki grubo pokrusz.
Zimną roladę potnij na 15 plasterków. Wyłóż nimi miseczkę. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z serkiem mascarpone, resztą cukru i cukrem waniliowym Dolej likier. Dodaj kawałeczki pomarańczy i pierniczków. Przelej do przygotowanej miseczki. Wierzch wygładź.
Tort wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowy wybij z formy na paterę. Udekoruj np. karmelowymi ozdobami i plasterkami pomarańczy.Źródło: Naj