Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa kopuła z serem i pierniczkami"
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 134
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 207
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5563
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 134
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 207
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5563
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 minut w temp. 200oC. Gorący biszkopt posmaruj marmoladą. Ciasno zwiń. Owiń ściereczką i odłóż do wystudzenia.
W tym czasie żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Pomarańcze sparz, obierz, dokładnie usuń białą skórkę, miąższ potnij na kawałeczki. Pierniczki grubo pokrusz.
Zimną roladę potnij na 15 plasterków. Wyłóż nimi miseczkę. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z serkiem mascarpone, resztą cukru i cukrem waniliowym Dolej likier. Dodaj kawałeczki pomarańczy i pierniczków. Przelej do przygotowanej miseczki. Wierzch wygładź.
Tort wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowy wybij z formy na paterę. Udekoruj np. karmelowymi ozdobami i plasterkami pomarańczy.Źródło: Naj