Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowe markizy"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4219
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416677
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4219
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416677
Składniki
Pomarańczę wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj. Z ok. 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Wymieszaj ją z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Obie mąki wymieszaj i przesiej.
Do masy maślanej wbij jajko. Wlej żółtko. Ucieraj dalej. Dodaj obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Na jednej narysuj 24 kółeczka. Zapełnij je ciastem. Resztę ciasta włóż do szprycy cukierniczej.
Na drugą blachę wyciśnij 24 obręcze z ciasta. Ciastka piecz po 15 minut w temp. 190oC. Wystudź je. Dżem podgrzej, przetrzyj. Posmaruj nim krążki. Przykryj obręczami. Odłóż, aby ciastka dobrze się skleiły.Źródło: Naj