Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory faszerowane mięsem"
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99251
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1287
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13866
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99251
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1287
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13866
Składniki
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Wydrążone pomidory postaw „do góry dnem” na talerzu lub papierowym ręczniku, by ociekły z soku. Miąższ z pomidorów pokrój w kostkę i wymieszaj z przecierem pomidorowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Do miski włóż mięso, dodaj przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Na spód wylej miąższ z przecierem i ułóż pomidory z nadzieniem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
50 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie