Do góry

Desery Przepis na:

Pomidory faszerowane mięsem

Pomidory faszerowane mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Pomidory faszerowane mięsem"

Składniki

  • 8 średnich pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego
  • np. z indyka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml przecieru lub soku pomidorowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidory faszerowane mięsem

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Wydrążone pomidory postaw „do góry dnem” na talerzu lub papierowym ręczniku, by ociekły z soku. Miąższ z pomidorów pokrój w kostkę i wymieszaj z przecierem pomidorowym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Do miski włóż mięso, dodaj przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Na spód wylej miąższ z przecierem i ułóż pomidory z nadzieniem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

  3. 50 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń