Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe trójkąciki"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1383
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5898
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8857
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18624
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1383
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5898
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8857
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18624
Składniki
60 minut • Porcja ok. 235 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 30 porcji
Drożdże rozkrusz i wymieszaj w 1/3 letniego mleka. Dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, jajko i żółtka. Wlej resztę mleka i rozpuszczone letnie masło. Zagnieć zwarte ciasto, podziel je na trzy części i każdą rozwałkuj na cienki placek.
Orzechy wymieszaj z cukrem. Na blasze z wyższą krawędzią połóż jeden placek, posmaruj go połową marmolady porzeczkowej i posyp połową mieszanki orzechowej. Na to połóż drugi placek i powtórz czynności. Połóż ostatni placek. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby ciasto wyrosło.
Następnie poprzekłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Piecz w 180°C około 25 minut.
Po upieczeniu pozostaw w blasze do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuść i rozsmaruj ją na cieście. Gdy stężeje, pokrój ciasto w trójkąty.
Każdą porcję udekoruj kopczykiem marmolady malinowej i połówką orzecha włoskiego.Źródło: Kobieta i życie