Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowe trójkąciki

Porzeczkowe trójkąciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11049

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe trójkąciki"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 150 ml mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag tartych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag marmolady porzeczkowej
  • 15 dag polewy czekoladowej
  • 5 dag marmolady malinowej
  • połówki orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Porzeczkowe trójkąciki

Przygotowanie

  1. 60 minut • Porcja ok. 235 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 30 porcji

  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj w 1/3 letniego mleka. Dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, jajko i żółtka. Wlej resztę mleka i rozpuszczone letnie masło. Zagnieć zwarte ciasto, podziel je na trzy części i każdą rozwałkuj na cienki placek.

  3. Orzechy wymieszaj z cukrem. Na blasze z wyższą krawędzią połóż jeden placek, posmaruj go połową marmolady porzeczkowej i posyp połową mieszanki orzechowej. Na to połóż drugi placek i powtórz czynności. Połóż ostatni placek. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby ciasto wyrosło.

  4. Następnie poprzekłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Piecz w 180°C około 25 minut.

  5. Po upieczeniu pozostaw w blasze do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuść i rozsmaruj ją na cieście. Gdy stężeje, pokrój ciasto w trójkąty.

  6. Każdą porcję udekoruj kopczykiem marmolady malinowej i połówką orzecha włoskiego.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń