Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 232
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 12
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 276
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 232
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 12
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 276
Składniki
BISZKOPT Przygotuj: Jaja 5 szt. Cukier drobny 165g Mąka pszenna tortowa 120g Mąka ziemniaczana 40g Oddziel żółtka od białek. Zacznij ubijać białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru aż do całkowitego rozpuszczenia jego kryształków (konsystencję najłatwiej jest sprawdzić rozcierając masę pomiędzy palcami). Gdy piana jest lśniąca i sztywna, dodawaj po 1 żółtku, cały czas ubijając. Przesiej obie mąki przez sitko, dodawaj je partiami do obitych jaj. Całość delikatnie mieszaj szpatułką. Gdy masa jest odpowiednio wymieszana, rozprowadź ją na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary blachy 40x25 cm). Biszkopt piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 30-35 min. do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu biszkopt należy przekroić na dwa blaty.
BEZA Przygotuj: Białka 4 jaj Cukier drobny 180g Mąka ziemniaczana 2,5 łyżeczki Białka ubijaj w metalowej lub szklanej misce na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru, aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozprowadź na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie o wymiarach takich samych jak biszkopt i piecz w temperaturze 140 stopni przez 1 godzinę.
KREM Przygotuj: Śmietana kremówka 30% 500ml Mascarpone 250g Żelatyna 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka Dżem z czerwonej porzeczki (najlepszy będzie ten własnej roboty) 100g Cukier puder 2 łyżki Żelatynę zalej letnią wodą do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę wlej do metalowej miski i ubij na sztywną masę za pomocą miksera. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po 1 łyżce serka Mascarpone. Następnie dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, dżem z czerwonej porzeczki i miksuj do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali (sprawdzaj jej konsystencję co kilka sekund). Pod koniec miksowania zacznij powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę.
SKŁADANIE CIASTA Przygotuj: Poncz (pół szklanki wystudzonej mocnej herbaty z 2 łyżeczkami cukru) Dżem z czerwonej porzeczki 450g Jeden blat biszkoptu włóż do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny, następnie nasącz go przygotowanym ponczem. Rozprowadź dżem porzeczkowy po całej powierzchni i całość przykryj drugim blatem z biszkoptu. Równomiernie rozprowadź przygotowany uprzednio krem po powierzchni drugiego biszkoptu i na samą górę połóż blat bezowy, delikatnie go dociskając do powierzchni ciasta (beza jest bardzo delikatna, uważaj więc aby jej nie połamać). Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! :)