Do góry

Desery Przepis na:

Potrawka grzybowa

Potrawka grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Potrawka grzybowa"

Składniki

  • 75 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków
  • kurek
  • także pieczarek)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 30 dag kolorowej papryki
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce curry oraz mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany do zup
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Potrawka grzybowa

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, szybko opłucz i od razu starannie osusz, aby nie nasiąkły wodą. Większe grzyby pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz z łupin, a następnie posiekaj. Papryki przekrój wzdłuż, usuń pestki. Strąki opłucz i wraz z dymką potnij na kawałki. Fasolkę oczyść, wrzuć ją na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty. Odcedź.

  2. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie przesmaż na nim czosnek i cebulę. Smaż krótko, aż staną się szkliste. Wtedy dołóż grzyby. Mieszając, smaż razem około 7-10 minut. Następnie oprósz curry mąką, krótko zasmaż.

  3. Grzyby na patelni zalej szklanką wody. Poczekaj aż całość zacznie wrzeć, po czym zmniejsz płomień i duś wszystko pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie dolej śmietanę, przypraw sosem sojowym i miodem. Duś kolejne 5-8 minut.

  4. Na drugiej patelni na oleju przesmaż warzywa, po czym dołóż je do grzybów. Mocno podgrzej, przypraw solą oraz pieprzem i od razu podawaj.

  5. 35 minut Porcja: 350 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń