Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 910
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2786
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3334
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 910
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2786
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3334
Składniki
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewając ciepłą wodę i masło. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy. Ciasta pieczemy osobno przez 30-40 minut w keksowych foremkach w temperaturze 180oC. Studzimy i tniemy wzdłuż na połowy.
Masa: Proszek budyniowy rozprowadzamy szklanką zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka z odpowiednią ilością cukru, gotujemy budyń wiśniowy. Studzimy.
Masło ucieramy do białości. Ucierając dokładamy budyń. Masą wiśniową smarujemy dość cienko na przemian ciemne i jasne placki. Resztą masy dekorujemy boki i wierzch ciasta.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 520 kcal. Białko: 8,7 g/Tłuszcz: 47 g/Węglowodany: 74 g.Źródło: Rewia