Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Precelki z ciasta parzonego"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3823
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3823
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło i sól. Kiedy płyn zacznie się gotować, wsypujemy powoli mąkę, cały czas energicznie mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy z gazu, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym jajku, tak długo ucierając, aż połączą się w jednolitą masę. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy litr oleju albo dwie kostki smalcu. Ciasto wyciskamy ze szprycy w ozdobne kształty np. ósemek, kółeczek, precelków. Smażymy dwie minuty, przewracamy i dosmażamy z drugiej strony także przez dwie minuty.
Ciasteczka osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturami itp.Źródło: Rewia