Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Prosty przepis na szarlotkę"
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5047
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5047
Składniki
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski włóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz.
Blaszkę przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Na ok. 5 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch nieco się zrumienił. Rada: Do ciasta możesz wykorzystać prażone jabłka ze słoika. Warto dodać do nich 1 opakowanie galaretki w proszku, np. cytrynowej.
90 minut. Porcja: 140 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie