Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Prosty przepis na szarlotkę"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3846
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414724
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2389
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3846
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414724
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2389
Składniki
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski włóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz.
Blaszkę przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Na ok. 5 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch nieco się zrumienił. Rada: Do ciasta możesz wykorzystać prażone jabłka ze słoika. Warto dodać do nich 1 opakowanie galaretki w proszku, np. cytrynowej.
90 minut. Porcja: 140 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie