Do góry

Desery Przepis na:

Prosty przepis na szarlotkę

Prosty przepis na szarlotkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 41

Sprawdzony przepis na "Prosty przepis na szarlotkę"

Składniki

  • Na 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Na 1 1 kg kwaskowych jabłek
  • 4 ły żki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 8 dag masła lub margaryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prosty przepis na szarlotkę

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski włóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

  2. Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz.

  3. Blaszkę przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Na ok. 5 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch nieco się zrumienił. Rada: Do ciasta możesz wykorzystać prażone jabłka ze słoika. Warto dodać do nich 1 opakowanie galaretki w proszku, np. cytrynowej.

  4. 90 minut. Porcja: 140 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń