Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec z jabłkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13293
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2612
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3761
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4778
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13293
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2612
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3761
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4778
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę i wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj suche na przemian ze śmietaną, wciąż ucierając ciasto mikserem.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180° C do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Włóż do rondelka i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę w proszku oraz cynamon, wymieszaj. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, dodaj do smaku cukier. Gdy masa jabłkowa przestygnie, wylej na pierwszy blat i przykryj drugim.
Ciasto i z powrotem włóż do piekarnika na około 15 min. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi, wzbogacisz smak ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie