Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec z jabłkami"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1477
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1206
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1329
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1009
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1477
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1206
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1329
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1009
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę i wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj suche na przemian ze śmietaną, wciąż ucierając ciasto mikserem.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180° C do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Włóż do rondelka i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę w proszku oraz cynamon, wymieszaj. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, dodaj do smaku cukier. Gdy masa jabłkowa przestygnie, wylej na pierwszy blat i przykryj drugim.
Ciasto i z powrotem włóż do piekarnika na około 15 min. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi, wzbogacisz smak ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie