Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładany torcik marmurkowy"
Lekki biszkoptowo-piankowy tort, który rozpływa się w ustach.
Odsłon: 351
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 414
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 414
Składniki
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 25 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Wlać 3 łyżki mleka. Wymieszać 40 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać pozostałe mleko oraz wydrążony rdzeń wanilii. Wymieszać. Ugotowane buraki wystudzić, obrać i zmiksować na gładki mus. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i z czerwonym barwnikiem spożywczym. Dodać do drugiej połowy ciasta i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nakładać naprzemiennie porcje ciasta jasnego (z wanilią) i czerwonego. Delikatnie przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Upieczone ciasto studzić 3 godziny w tortownicy.
Białka i 10 dag cukru ubić na bezę. Wystudzone ciasto rozkroić na 3 placki. Dolny placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem, posmarować dżemem i nakryć ostatnim plackiem.
Wierzch i boki tortu posmarować bezą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec ok. 5 minut, aż beza ładnie się zarumieni.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Bułki drozdzowe z rabarbarem.
Desery
Najprostsze cake pops
Desery
Śmietanowiec z truskawkami
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 47630
Bułki drozdzowe z rabarbarem.
Nareszcie wyczekany przez cały rok rabarbar pojawia się w sklepach i na dział...
Odsłon: 223