Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na roladę migdałową"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Gorący biszkopt zwiń, rulon wystudź.
Marcepan ufarbuj na czerwono. Migdały posiekaj, zrumień. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmieta nę ubij z resztą cukru i cynamonem.
Połącz z ajerkoniakiem i żelatyną. Marcepan rozwałkuj na placek wielkości biszkopta. Rulon rozwiń. Ułóż na nim marcepanowy placek. Tężejący krem połącz z migdałami, rozsmaruj na marcepanie.
Całość zwiń. Roladę schłodź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ułóż karmelowe ozdoby.
Zamiast marcepanem ciasto przykryj np. konfiturą
ok. 65 min 1 porcja zawiera ok. 380 kcal
Ok. 1,30 zł za porcjęŹródło: Tina