Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1111
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 394
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 788
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1111
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 394
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 788
Składniki
Masło zagotować z woda i szczypta soli. Do gotującego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać aż będzie odstawać od garnka. Powinna wyjść dość zwarta kula ciasta. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą 2 łyżek małymi porcjami (baaaaardzo rośnie podczas pieczenia) na wyłożoną papierem blachę, piec ok 20-25 min na termoobiegu w temp 170 stopni. Studzić na kratce. Po wystudzeniu napełniać za pomocą szprycy.
Ptysie można napełnić bitą śmietaną lub kremem karpatkowym. Z chwilowego braku powyższych napełniałam je homogenizowanym serkiem waniliowym, wyszły super.
Z podanych proporcji wychodzi ok 40 szt małych ptysi.