Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7301
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2754
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7301
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2754
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Składniki
Masło zagotować z woda i szczypta soli. Do gotującego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać aż będzie odstawać od garnka. Powinna wyjść dość zwarta kula ciasta. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą 2 łyżek małymi porcjami (baaaaardzo rośnie podczas pieczenia) na wyłożoną papierem blachę, piec ok 20-25 min na termoobiegu w temp 170 stopni. Studzić na kratce. Po wystudzeniu napełniać za pomocą szprycy.
Ptysie można napełnić bitą śmietaną lub kremem karpatkowym. Z chwilowego braku powyższych napełniałam je homogenizowanym serkiem waniliowym, wyszły super.
Z podanych proporcji wychodzi ok 40 szt małych ptysi.