Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5354
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8614
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17551
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 668
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5354
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8614
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17551
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 668
Składniki
Masło zagotować z woda i szczypta soli. Do gotującego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać aż będzie odstawać od garnka. Powinna wyjść dość zwarta kula ciasta. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą 2 łyżek małymi porcjami (baaaaardzo rośnie podczas pieczenia) na wyłożoną papierem blachę, piec ok 20-25 min na termoobiegu w temp 170 stopni. Studzić na kratce. Po wystudzeniu napełniać za pomocą szprycy.
Ptysie można napełnić bitą śmietaną lub kremem karpatkowym. Z chwilowego braku powyższych napełniałam je homogenizowanym serkiem waniliowym, wyszły super.
Z podanych proporcji wychodzi ok 40 szt małych ptysi.