Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 668
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 399
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15110
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1830
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 668
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 399
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15110
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1830
Składniki
Masło zagotować z woda i szczypta soli. Do gotującego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać aż będzie odstawać od garnka. Powinna wyjść dość zwarta kula ciasta. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą 2 łyżek małymi porcjami (baaaaardzo rośnie podczas pieczenia) na wyłożoną papierem blachę, piec ok 20-25 min na termoobiegu w temp 170 stopni. Studzić na kratce. Po wystudzeniu napełniać za pomocą szprycy.
Ptysie można napełnić bitą śmietaną lub kremem karpatkowym. Z chwilowego braku powyższych napełniałam je homogenizowanym serkiem waniliowym, wyszły super.
Z podanych proporcji wychodzi ok 40 szt małych ptysi.