Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem cytrynowym

Ptysie z kremem cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1144

Dodano:

Odsłon: 195

Doskonały letni deser. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Krem cytrynowy nadaje nieco kwasku mdłym ptysiom.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 180 g
  • woda 120 ml
  • masło 50 g
  • jajka 2 szt.
  • sok z cytryny 120 ml
  • cukier 50 g
  • żelatyna 20 g
  • jajka 2 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto ptysiowe: W garnku rozpuszczam masło i wodę. Do gotującego się masła dodaje przesianą mąkę. Mieszam na małym gazie do powstania gęstego ciasta. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje pojedynczo po jednym jajku. Mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. szprycuje ciastka w kształcie eklerów lub ptysia. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Krem cytrynowy: Żółtka utrzyj z cukrem. Do jajek dodaje sok z cytryny. Żelatynę na mocz w zimnej wodzie, następnie jak napęcznieje chwilę podgrzej. Ciepła żelatynę dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Masę staw do lodówki aby stężała.
    Eklery i ptysie przekrój na pół. Rękaw cukierniczy napełnij masą. Każdego ptysia napełnij masą.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń