Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały letni deser. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Krem cytrynowy nadaje nieco kwasku mdłym ptysiom.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1860
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 411
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1860
Składniki
Ciasto ptysiowe: W garnku rozpuszczam masło i wodę. Do gotującego się masła dodaje przesianą mąkę. Mieszam na małym gazie do powstania gęstego ciasta. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje pojedynczo po jednym jajku. Mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. szprycuje ciastka w kształcie eklerów lub ptysia. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Studzę. Krem cytrynowy: Żółtka utrzyj z cukrem. Do jajek dodaje sok z cytryny. Żelatynę na mocz w zimnej wodzie, następnie jak napęcznieje chwilę podgrzej. Ciepła żelatynę dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Masę staw do lodówki aby stężała. Eklery i ptysie przekrój na pół. Rękaw cukierniczy napełnij masą. Każdego ptysia napełnij masą.
Zapraszam na mojego bloga!