Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały letni deser. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Krem cytrynowy nadaje nieco kwasku mdłym ptysiom.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1512
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 215
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1512
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 215
Składniki
Ciasto ptysiowe: W garnku rozpuszczam masło i wodę. Do gotującego się masła dodaje przesianą mąkę. Mieszam na małym gazie do powstania gęstego ciasta. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje pojedynczo po jednym jajku. Mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. szprycuje ciastka w kształcie eklerów lub ptysia. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Studzę. Krem cytrynowy: Żółtka utrzyj z cukrem. Do jajek dodaje sok z cytryny. Żelatynę na mocz w zimnej wodzie, następnie jak napęcznieje chwilę podgrzej. Ciepła żelatynę dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Masę staw do lodówki aby stężała. Eklery i ptysie przekrój na pół. Rękaw cukierniczy napełnij masą. Każdego ptysia napełnij masą.
Zapraszam na mojego bloga!