Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie z masą ajerkoniakową"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1969
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1647
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2673
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1969
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1647
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2673
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.
Ciasto: do rondla wlej szklankę wody, dodaj masło, zagotuj. Wsypuj mąkę, mieszając, gotuj, aż uzyskasz gładką masę. Przestudź. Dodawaj po jednym jajku, miksując. Ciasto włóż do szprycy z końcówką w kształcie gwia zdki, wyciśnij kulki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 20 minut.
Krem: mleko zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, wlej ajerkoniak, dodaj kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Ostudź. Masło utrzyj. Dodawaj po łyżce kaszkę ajerkoniakową, mieszając. Krem włóż do szprycy. Ptysie przekrój na pół, napełnij kremem.
Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,30 zł.
Robiąc ptysie pamiętajmy, by po upieczeniu nie wyjmować ich od razu z piekarnika, bo ciasto łatwo opadnie.Źródło: Chwila dla Ciebie