Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z masą ajerkoniakową

Ptysie z masą ajerkoniakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ptysie z masą ajerkoniakową"

Składniki

  • 12 dag masła
  • szklanka mąki
  • 3 jajka. Krem: 125 ml mleka
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka cukru
  • 10 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.

  2. Ciasto: do rondla wlej szklankę wody, dodaj masło, zagotuj. Wsypuj mąkę, mieszając, gotuj, aż uzyskasz gładką masę. Przestudź. Dodawaj po jednym jajku, miksując. Ciasto włóż do szprycy z końcówką w kształcie gwia zdki, wyciśnij kulki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 20 minut.

  4. Krem: mleko zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, wlej ajerkoniak, dodaj kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Ostudź. Masło utrzyj. Dodawaj po łyżce kaszkę ajerkoniakową, mieszając. Krem włóż do szprycy. Ptysie przekrój na pół, napełnij kremem.

  5. Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,30 zł.

  6. Robiąc ptysie pamiętajmy, by po upieczeniu nie wyjmować ich od razu z piekarnika, bo ciasto łatwo opadnie.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń