Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z waniliową bitą śmietaną"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12678
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4129
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12678
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4129
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
ok. 45 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać 10 dag cukru. Mieszając, stopić go na jasny karmel. Dodać 15 dag śmietany kremówki i zagotować. Sos przelać do miseczki, odstawić do przestudzenia, potem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
W garnku zagotować 1/8 litra wody razem z mlekiem, szczyptą soli i masłem. Wsypać mąkę i, stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia.
Od razu po zdjęciu z ognia do ciasta wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia na 10 minut. Następnie kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie przykryte pergaminem blachy (o wymiarach 32x37 cm) wyciskać niewielkie rozetki ciasta. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża, zeskrobać rdzeń. Wymieszać go z pozostałą śmietaną i łyżką cukru. Ubić na sztywno. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem „piłką”. Przełożyć waniliową bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę. Poprószyć cukrem pudrem. Serwować skropione sosem karmelowym.Źródło: Życie na gorąco