Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z waniliową bitą śmietaną"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
ok. 45 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać 10 dag cukru. Mieszając, stopić go na jasny karmel. Dodać 15 dag śmietany kremówki i zagotować. Sos przelać do miseczki, odstawić do przestudzenia, potem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
W garnku zagotować 1/8 litra wody razem z mlekiem, szczyptą soli i masłem. Wsypać mąkę i, stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia.
Od razu po zdjęciu z ognia do ciasta wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia na 10 minut. Następnie kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać na gładko.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwie przykryte pergaminem blachy (o wymiarach 32x37 cm) wyciskać niewielkie rozetki ciasta. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża, zeskrobać rdzeń. Wymieszać go z pozostałą śmietaną i łyżką cukru. Ubić na sztywno. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem „piłką”. Przełożyć waniliową bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę. Poprószyć cukrem pudrem. Serwować skropione sosem karmelowym.Źródło: Życie na gorąco