Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.
Mąkę przesiałam przez sito.
Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki.
Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.
Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie.
Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części.
Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.
Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 2420
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 2420
Składniki
Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 26
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 64