Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysty jabłecznik „nocny”"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3856
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3840
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 774
Składniki
Przepis przysłała Ewa Zychewicz z Biesiekierza
kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 2 szklanki oleju, sól, 3 szklanki mleka, 8 jabłek, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika.
Kruszonka: 40 dag mąki, po 20 dag masła i cukru.
Cukier wsyp do miski, wkrusz drożdże. Jajka roztrzep, wlej do miski, na nie wylej mleko i olej. Składników nie mieszaj, przykryj, wstaw do lodówki na noc. Rano dodaj mąkę i szczyptę soli, dokładnie wyrób. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Posyp przyprawą do jabłecznika, wyłóż na cia sto.
Kruszonka: połącz, zetrzyj na ciasto. Odstaw na ok. 20 minut. Blachę wstaw do zimnego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w temp. 160°C.Źródło: Chwila dla Ciebie