Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne ciasto czekoladowe"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie się roztopią. Wystudź.
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie ciasta dokładnie się połączą.
Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto.
80 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie