Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne dania z cebulą"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 16
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1022
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 336
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 16
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1022
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 336
Składniki
Czy wiesz, że..
Podnosi odporność. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, poprawia odporność, dzięki minerałom takim jak magnez, siarka, cynk, krzem, fosfor.
To naturalny lek. Jest dobra na przeziębienie. Przyrządzony z niej domowy syrop (pokrojona, zasypana cukrem) jest znakomity na kaszel. Cebulę warto też jeść po antybiotykoterapii, ponieważ działa grzybobójczo.
Cebule nadziewane
średnich cebul ?8 pieczarek ?6 plasterków wędz. boczku ?150 g żółtego sera ?olej ?sól ?pieprz ?tymianek, bazylia.
Cebule obierz, sparz, odetnij „czapeczki”. Wydrąż środki, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i boczek. Obsmaż.
Ser zetrzyj, dodaj do reszty chłodnego farszu, dopraw i nałóż do cebul, nakryj natłuszczonymi „czapeczkami”. Piecz w natłuszczonej brytfance (180oC) ok. 30 min.
Złote krążki
?duża cebula ?150 g mąki ?łyżeczka soli ?jajko ?szklanka mleka ?olej do smażenia; ew. dodatek – sos, np. pomidorowy.
Cebulę obierz i pokrój w plastry (ok. 0,5 cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę wymieszaj z solą, obtocz w niej cebulowe krążki. Odłóż.
Do reszty mąki pozostałej z obtaczania dodaj mleko oraz jajko, wymieszaj na gęste ciasto. Krążki zanurzaj w cieście i smaż w gorącym, głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty, aż się zrumienią.
Rodzaje cebuli
Czerwona. Ma ciemnoczerwone łupiny, po przekrojeniu biało-czerwona. Dekoracyjna, świetna np. do sałatek. Łagodniejsza niż żółta.
Żółta. Ma złotawe łupiny, a wewnątrz jest biała. Bywa bardzo ostra. Dobra zarówno na surowo (np. do sałatek), jak i duszona, smażona.
Biała. Ma cienkie, białe łupiny. Delikatniejsza od żółtej. Dobra duszona i surowa (np. w surowych sosach – dipach, salsach).Źródło: Świat kobiety