Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przepis może być stosowany jako podkład pod sernik lub szarlotkę, jeśli dodamy całe jaja i nie dodamy śmietany.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17202
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 405
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 65
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 133
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17202
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 405
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 65
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 133
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj proszek, cukier + waniliowy, miękkie tłuszcze, śmietanę i żółtka. Zagnieć delikatnie ciasto do gładkiej konsystencji. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Wysmaruj sobie blaszki tłuszczem, nagrzej piekanik do 130 stopni. Ciasteczka się krótko pieką, więc ta temp będzie odpowiednia.
Zagnieć jeszcze raz krótko ciasto, rozwałkuj i twórz wzory na jakie masz ochotę. Ciasteczka rosną w trakcie pieczenia, dlatego proponuję grubość pół centymatra w stanie surowym ;-)