Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne zapiekane lody"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 399
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1785
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 399
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1785
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Składniki
<strong>:</strong>
Całe jajka utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę wmieszaną z orzechami i zagnieć ciasto. Wylej je na blachę z wyższą krawędzią lub do podłużnej wysokiej formy. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, rozkrój je na 3 płaty.
Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Niemal natychmiast przenieś ją do woreczka z końcówką z gwiazdką.
Przygotowane płaty ciasta połóż na tacach żaroodpornych. Następnie wyłóż na nie gałki głęboko zmrożonych lodów, a cały deser dekoracyjnie popryskaj pianą z białek. Wszystko to wykonuj bardzo szybko.
Górę piekarnika rozgrzej do maksymalnej temperatury, a następnie natychmiast wstaw deser i szybko zapiecz. Wyjmij, kiedy piana zacznie się przyrumieniać. Przed podaniem udekoruj zapiekane lody owocami sezonowymi i podawaj.
Czas przygotowania: ok. 60 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 422 kcalŹródło: Na żywo