Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wysokokaloryczne :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Karmel. Mleko słodzone - w puszce gotować na małym ogniu przez 2 godziny i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt. Ubić sztywną pianę z 7 białek. Ubijając dalej powoli dodawać cukier (25dag), następnie po jednym żółtku - 7 żółtek. Przesiać przez sito 20dag mąli, płaską łyżkę proszku do pieczenia i dwie duże łyżki kakao. Dodawać powoli do piany delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodać stopniowo 6 łyżek wody, delikatnie wymieszać i ostrożnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150st. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 175st i piec jeszcze przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozwolić biszkoptowi powolutku ostygnąć.
Słonecznik. Do rondelka włożyć 10dag masła, 10 dag margaryny, 15 dag cukru i 2 łyżki mleka, roztopić na małym ogniu. Zagotować i dołożyć słonecznik (30dag), dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i zapiec w temp. 175st na złoty kolor (nie przypalić!). Ostudzić, po czym drobno pokruszyć. Odłożyć dwie garści.
Krem. Kostkę masła i 1/2 kostki margaryny utrzeć na gładką masę, ucierając dodać jedno żółtko, a następnie stopniowo, powoli ostudzony karmel. Do utartej masy dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć połową kremu. Wierzch posmarować drugą połową kremu, posypać odłożoną częścią słonecznika, wyrównać i uklepać łyżką. Ozdobić czekoladą, schłodzić. Zjeść w miłym towarzystwie :) Smacznego!