Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
czas ok. 25 min; porcja – 220 kcal, cena 2,90 zł
Rabarbar opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij końcówki łodyg, usuń ewentualne włókna. Pokrój rabarbar na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę z 6 dag cukru. Wrzuć pokrojone łodygi rabarbaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Sałatę podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Roszponkę pozbaw korzonków, opłucz i osusz.
Umyj rzodkiewki, odetnij korzonki i nasady ogonków. Pokrój warzywa w plasterki. Do miski włóż porwane na mniejsze kawałki listki sałaty, rzodkiewkę, rabarbar oraz roszponkę, wymieszaj.
Sok wyciśnięty z połowy limonki utrzyj na gładki sos razem z olejem, resztą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Powstałym sosem polej sałatkę. Od razu podawaj na stół. Sałatkę serwuj do mięs oraz ryb.
Roszponkę najczęściej dodaje się do sałatek. Warto jednak najpierw przesmażyć ją na patelni z odrobiną roztartego czosnku i posiekanej papryczki chili, a następnie skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą i posypać uprażonym bez tłuszczu sezamem. Do takiej przystawki pasuje bagietka.Źródło: Świat kobiety