Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Margarynę posiekać w mące, dodać pozostałe składniki. Zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia na jasno złoty kolor w blaszce do sernika. Kiedy ciasto jest upieczone można robić krem, ponieważ na ciasto wylewa się gorący krem.
Krem: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, przestudzić. Do przestudzonego tłuszczu dodać jaja, mieszać, dodać mąkę, wymieszać, aby powstała jednolita masa, dodać zapach waniliowy. Mleko zagotować. Wlewać cienkim strumieniem do masy, mieszać. Gotować aż będzie gęsty. Połowę kremu wylać na placek, przykryć drugim, posypać wiórkami. Przykryć, żeby zaparowało ciasto. Piec ok. 20 minut na jasno złoty kolor. Smacznego ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Magdalenka 24 maja 2009Zgłoś do usunięcia
A każde ciasto piecze się raz na złoty kolor ok. 20 min.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Magdalenka 24 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Tak. Druga część kremu idzie na 2 ciasto i dopiero krem posypujemy wiórkami :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

betaww 23 maja 2009Zgłoś do usunięcia
a co z drugą częscią kremu? bo zapomniałam zapytać? "idzie "na wierzch?0 Kto głosował? | Odpowiedz

betaww 23 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Czy ciasto trzeba piec 2 razy? Czyli ciasto pieczone pierwszy raz jest tylko podpieczone ? Tak?0 Kto głosował? | Odpowiedz