Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 4810

Pyszne rogaliki rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 4 żółtka + 1 żółtko do posmarowania rogalików
  • 500 ml gęstej śmietany
  • 250 g margaryny
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • tabliczka dowolnej czekolady
  • powidła śliwkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z nadzieniem

Przygotowanie

  1. Drożdże delikatnie rozrabiamy z cukrem i śmietaną, po czym zostawiamy na 10 min do przegryzienia. W tym czasie roztapiamy margarynę i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Do zaczynu drożdżowego przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i ostudzoną margarynę. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce.


  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej części wałkujemy koło, które kroimy na 8 "trójkątów" (jak pizzę).

  4. Na gotowe trójkąty, układamy dowolne nadzienie. Ja użyłam kostek białej czekolady, oraz powideł. Nadzienie układamy po szerszej stronie trójkątów i zwijamy w rogalik.

  5. Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 min.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń