Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15
Dodano: 12.11.2020
Odsłon: 5575
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie rozczynu:
- Do miski dodajemy drożdże,
- Podgrzewamy mleko, tak żeby było letnie i dolewamy do miski 50 ml.
- Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 15 minut
Przygotowanie ciasta:
- Roztapiamy masło
- z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek
- Do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, letnie mleko, sól, 1 całe jajko, 3 żółtka, całość mieszamy
- Dodajemy przestudzone masło i po połączeniu składników przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy.
- Przekładamy do podsypanej mąką miski i odkładamy na 30 minut
- Przerabiamy ponownie ciasto w celu odpowietrzenia i odkładamy ponownie na 30 minut
Przygotowanie rogalików;
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i przerabiamy kilka razy
- Formujemy wałek i kroimy na kilka kawałków
- Następnie rozwałkowujemy każdy kawałek i kroimy w trójkąty
- nakładamy po pół łyżeczki nadzienia i zawijamy lekko naciągając ciasto
Przygotowane rogaliki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na jakieś 15 minut
- Pozostałe białka mieszamy i smarujemy wierzch rogalików
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do zarumienienia).
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bozkap 16 styczniaZgłoś do usunięcia
a tej mąki to ile?0 Kto głosował? | Odpowiedz

ski_ttles 13 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Przepiękne0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 13 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz