Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 5575

Pyszne rogaliki, które bardzo szybko znikają :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z nadzieniem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rozczynu:

    - Do miski dodajemy drożdże,
    - Podgrzewamy mleko, tak żeby było letnie i dolewamy do miski 50 ml.
    - Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy
    - Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 15 minut

  2. Przygotowanie ciasta:

    - Roztapiamy masło
    - z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek

    - Do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, letnie mleko, sól, 1 całe jajko, 3 żółtka, całość mieszamy

    - Dodajemy przestudzone masło i po połączeniu składników przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy.

    - Przekładamy do podsypanej mąką miski i odkładamy na 30 minut


    - Przerabiamy ponownie ciasto w celu odpowietrzenia i odkładamy ponownie na 30 minut


  3. Przygotowanie rogalików;
    - Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i przerabiamy kilka razy
    - Formujemy wałek i kroimy na kilka kawałków
    - Następnie rozwałkowujemy każdy kawałek i kroimy w trójkąty
    - nakładamy po pół łyżeczki nadzienia i zawijamy lekko naciągając ciasto

    Przygotowane rogaliki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na jakieś 15 minut

    - Pozostałe białka mieszamy i smarujemy wierzch rogalików

    - Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do zarumienienia).

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń