Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki, które bardzo szybko znikają :-)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Przygotowanie rozczynu: - Do miski dodajemy drożdże, - Podgrzewamy mleko, tak żeby było letnie i dolewamy do miski 50 ml. - Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy - Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 15 minut
Przygotowanie ciasta: - Roztapiamy masło - z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek - Do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, letnie mleko, sól, 1 całe jajko, 3 żółtka, całość mieszamy - Dodajemy przestudzone masło i po połączeniu składników przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. - Przekładamy do podsypanej mąką miski i odkładamy na 30 minut - Przerabiamy ponownie ciasto w celu odpowietrzenia i odkładamy ponownie na 30 minut
Przygotowanie rogalików; - Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i przerabiamy kilka razy - Formujemy wałek i kroimy na kilka kawałków - Następnie rozwałkowujemy każdy kawałek i kroimy w trójkąty - nakładamy po pół łyżeczki nadzienia i zawijamy lekko naciągając ciasto Przygotowane rogaliki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na jakieś 15 minut - Pozostałe białka mieszamy i smarujemy wierzch rogalików - Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do zarumienienia). Smacznego :-)