Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada lodowa z jagodami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 97
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 108
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 97
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 108
Składniki
60 min • Porcja 304 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-8 porcji
Ubijam białka na sztywno z cukrem, dodaję żółtka i znów ubijam. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem, łączę delikatnie z resztą składników na biszkopt.
Na dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia piekę cienki biszkopt w ok. 180°C. Pilnuję, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszył. Wyjmuję go. Czystą ściereczkę kuchenną zwilżam wodą, odciskam i wykładam na nią jeszcze gorący biszkopt. Razem ze ściereczką zwijam ciasto w roladę i odstawiam.
Jagody wsypuję do ron delka, zasypuję cukrem i duszę, aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odrobinie wody i wlewam do owoców. Gotuję jak kisiel, aż zgęstnieje. Studzę.
Biszkopt delikatnie rozwijam, rozkładam na nim lody i jagody. Zwijam roladę i wsta wiam ją do zamrażalnika. Podaję pokrojoną w plastry, ozdobioną owocami lub bitą śmietaną.
Magdalena Imielińska z Kóz.Źródło: Kobieta i życie