Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Drożdże rozetrzyj z ły- żką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem. Resztę mleka zagotuj zaparz w nim 1/5 porcji mąki. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, żółtka i całe jajka.
Na koniec dodaj rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową.
Zwiń rolady, ułóż na blasze, odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu. Polej strucle. Zanim lukier zastygnie, udekoruj wypieki pokrojoną na kawałki skórką pomarańczową.
czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety