Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki schwarzwaldzkie"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1270
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 674
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1377
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1270
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 674
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1377
Składniki
Białka wymieszać z 2 łyżkami wody. Ubić na sztywno, dosypując szczyptę soli, 1 cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12 minut.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć papier, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć, odstawić, by spęczniała.
Odłożyć 10 dag truskawek, resztę pokroić na kawałki. Odłożone truskawki zmiksować z sokiem z cytryny i 3 dag cukru. Śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać z musem truskawkowym i bitą śmietaną. Biszkopt rozwinąć. Posmarować konfiturą i tężejącym kremem. Posypać kawałkami truskawek. Zrolować.
Roladę ułożyć „szwem“ do dołu na paterze. Chłodzić w lodówce 1-2 godziny. Z gałązek mięty oderwać listki i zmiksować z 2 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki. Roladę pokroić na porcje. Posypać cukrem miętowym i wiórkami czekolady. Ozdobić listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco