Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i efektowne.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24980
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24980
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i alkohol. Wszystko zmieszaj nożem, a potem zagnieć. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno przyklejać się do stolnicy. Ciasto wybij wałkiem, następnie pokrój na plastry i każdy rozwałkuj na cieniutkie placuszki.
Przygotuj 3 okrągłe naczynia o różnej średnicy (np. szklanka do herbaty, szklaneczka do kompotu i kieliszek). Z rozwałkowanych placków wycinaj koła. Każde delikatnie natnij w 3-4 miejscach na brzegach. następnie złóż w kolejności od największego do najmniejszego i dociśnij palcem, że żeby skleić. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy róże wystygną, nałożyć w środek trochę dżemu i posypać cukrem pudrem.