Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta czereśniowo-wiśniowa"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24995
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24995
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 119
Składniki
Mleko podgrzej. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj 5 łyżek mleka i tyle mąki, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce.
Kiedy wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki i mleka oraz 1/2 pozostałego cukru. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec dodaj masło. Odstaw do wyrośnięcia.
Wiśnie i czereśnie wydryluj. Wymieszaj z pozostałym cukrem i cy- namonem. Ciasto rozwałkuj. Placek po-syp owocami. Zwiń, potnij na 4-cm plasterki.
Ustaw je pionowo w tortownicy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 50 minut w temp. 180 st. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina