Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozeta z ciasta piaskowego na maślance"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 918
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1968
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 454
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 918
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1968
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 454
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Owoce pokrój na cząstki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Nie przerywając ucierania, wbij jajka. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę oraz aromat. Dodaj skórkę z cytryny. Utrzyj mikserem.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami wsyp do ucieranej masy.
Okrągłą formę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż śliwki (tak by tworzyły rozetkę). Piecz ok. 75 minut w temp. 175°C. Wystudź. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. Podaj np. z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.Źródło: Naj