Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozeta z ciasta piaskowego na maślance"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Owoce pokrój na cząstki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Nie przerywając ucierania, wbij jajka. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę oraz aromat. Dodaj skórkę z cytryny. Utrzyj mikserem.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami wsyp do ucieranej masy.
Okrągłą formę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż śliwki (tak by tworzyły rozetkę). Piecz ok. 75 minut w temp. 175°C. Wystudź. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. Podaj np. z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.Źródło: Naj