Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka makaronowa"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 139
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 117
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 139
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 117
Składniki
• na 4 porcje •: 20 min •Porcja: 360 kcal •Cena porcji: ok. 2,50 zł.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 8–10 minut. Odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidorki umyj, czerwone potnij na cząstki, a żółte na połówki.
Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki, część odłóż do dekoracji, resztę porwij na mniejsze kawałki. Kuleczki mozzarelli przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną z zalewy, ew. pokrój na połówki.
Wszystkie przygotowane przełóż do dużej salaterki. Przygotuj sos winegret: ocet wymieszaj ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Wsyp 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Dolej oliwę, ubij na gęsty sos.
Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Udekoruj odłożonymi listkami bazylii.Źródło: Naj