Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka makaronowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1255
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1255
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
• na 4 porcje •: 20 min •Porcja: 360 kcal •Cena porcji: ok. 2,50 zł.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 8–10 minut. Odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidorki umyj, czerwone potnij na cząstki, a żółte na połówki.
Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki, część odłóż do dekoracji, resztę porwij na mniejsze kawałki. Kuleczki mozzarelli przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną z zalewy, ew. pokrój na połówki.
Wszystkie przygotowane przełóż do dużej salaterki. Przygotuj sos winegret: ocet wymieszaj ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Wsyp 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Dolej oliwę, ubij na gęsty sos.
Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę polej przygotowanym sosem, przemieszaj. Udekoruj odłożonymi listkami bazylii.Źródło: Naj