Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sękacz oryginalny"
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30758
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 776
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 45
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30758
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9065
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 776
Składniki
Utrzyj masło w misce kamiennej na gęstą masę, dodaj cukier. Skórkę pomarańczową utrzyj z kardamonem. Całość wymieszaj.
Do masy wbijaj po jednym żółtku, dosypując mąkę. Co jakiś czas mieszaj. Wraz z ostatnimi pięcioma żółtkami dodaj trzecią część ubitej piany, wymieszaj. Przełóż resztę piany.
Wałek do sękaczy owiń białym papierem i cały obwiąż szpagatem. Ułóż go na rożnie nad ogniem. Polej rozpuszczonym masłem. Obracając wałek bardzo wolno, polewaj go na całej długości masą umieszczoną na łyżce.
Gdy pierwsza warstwa się przyrumieni, wlej kolejną. Teraz szybciej obracaj wałek, by z ciasta potworzyły się sople. Po pięciu warstwach dolej do ciasta trochę mleka, polewaj na wałek i obracaj jeszcze szybciej.
Gdy ciasto ostygnie, obetnij końcówki, ściągnij ostrożnie z wałka i pokrój.
Przepis poleca Radek Liszewski</strong>Źródło: Na żywo