Do góry

Desery Przepis na:

Serduszkowy Omlet

Serduszkowy Omlet

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 54

Pyszny kruchutki omlet z polewą czekoladową w kształcie serduszka!

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka mleczka
  • łyżka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 33g masła
  • kakao
  • 1 pełną łyżkę wody
  • 3 łyżki cukru
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serduszkowy Omlet

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

  2. . W osobnym naczyniu (2) mieszamy żółtka z mąką i mlekiem - konsystencja nie może być za gęsta ani za rzadka - tak aby swobodnie mogła się połączyć z wcześniej ubitym białkiem.

  3. Do naczynia nr 2(do żółtek :) ) dodajemy ubitą pianę i BARDZO delikatnie mieszamy! Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i wylewamy ciasto. Gdy ciasto przyrumieni się z jednej strony to przerzucamy je na drugą stronę i na małym ogniu smażymy ( tak, aby za szybko nie spiekło się na zewnątrz, ponieważ w środku będzie jeszcze surowe).

  4. Osobiście omleta jem z dżemem lub powidłami. Natomiast inni domownicy lubią też jeść go np. z nutellą lub bitą śmietaną :) Wszystko zależy od gustu.

  5. I Polewa ; . Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło kakao i cukier

  6. Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 minuty. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.

  7. . Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na  5 minut. Jeżeli uznasz, że po pięciu minutach jest ona zbyt rzadka, po prostu odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje.

  8. Na omleta wylustrować serce z polewy...... Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń