Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kruchutki omlet z polewą czekoladową w kształcie serduszka!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4257
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 593
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 951
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4257
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 593
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 951
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
. W osobnym naczyniu (2) mieszamy żółtka z mąką i mlekiem - konsystencja nie może być za gęsta ani za rzadka - tak aby swobodnie mogła się połączyć z wcześniej ubitym białkiem.
Do naczynia nr 2(do żółtek :) ) dodajemy ubitą pianę i BARDZO delikatnie mieszamy! Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i wylewamy ciasto. Gdy ciasto przyrumieni się z jednej strony to przerzucamy je na drugą stronę i na małym ogniu smażymy ( tak, aby za szybko nie spiekło się na zewnątrz, ponieważ w środku będzie jeszcze surowe).
Osobiście omleta jem z dżemem lub powidłami. Natomiast inni domownicy lubią też jeść go np. z nutellą lub bitą śmietaną :) Wszystko zależy od gustu.
I Polewa ; . Wlej wodę do małego garnuszka i szybko zagotuj. Dodaj masło kakao i cukier
Gotuj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gotuj polewę jeszcze przez ok. 3 minuty. Co pewien czas zamieszaj, aby nie przywarła do dna.
. Po ugotowaniu jeszcze raz wymieszaj dokładnie polewę i odstaw na 5 minut. Jeżeli uznasz, że po pięciu minutach jest ona zbyt rzadka, po prostu odstaw ją na dłużej. Im bardziej wystygnie, tym bardziej zgęstnieje.
Na omleta wylustrować serce z polewy...... Smacznego!