Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy? - w godzinę

Sernik cytrynowy? - w godzinę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sernik cytrynowy? - w godzinę"

Składniki

  • Na szklanka mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • żółtko
  • sól Na masę: 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • listek mięty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik cytrynowy? - w godzinę

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min.

  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C.

  3. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki.

  4. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

  5. 60 minut Porcja: 280 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń