Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany na miodowym cieście

Sernik gotowany na miodowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 9746

Pyszne połączenie sernika z miodowym aromatem ciasta.

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 500 g mąki
  • 3/4 szkl. miodu plynnego
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera (wiaderko)
  • 1 szkl. cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 budyń śmietankowy (ten na 3/4 l mleka)
  • 1/2 szkl. mleka
  • cukier wanilinowy
  • Lukier:
  • cukier puder ok.1/2 szkl.
  • sok z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto miodowe:
    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Wyłożyć do 3 identycznych blaszek. Piec każdy z osobna w piekarniku 170 stopni do zrumienienia.

  2. Masa serowa:
    Budyń rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrami i margaryną, dodać ser i dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do garnka i postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Ciepłym przełożyć blaty miodowe.

    Z cukru i soku zrobić lukier, polać nim ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 lutego 2018 Na miodowym cieście sernika jeszcze nie jadłam więc czas nadrobić straty:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń