Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik jeżynowy na ciemnym spodzie"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
ok. 85 minut • Porcja ok. 320 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, kakao i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg. Następnie wlej letnie, roztopione masło, ucieraj, aż się połączy z masą serową.
Wsyp mąkę i budyń, dokładnie wymieszaj. Połącz z pianą ubitą ze szczyptą soli i łyżką cukru.
Dno i boki dużej tortownicy wylep ciastem. Wyłóż do niej 3/4 masy serowej. Pozostałą część wymieszaj z garścią rozgniecionych widelcem jeżyn, tworząc esy floresy. Wylej ją na wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50-55 minut. Upieczony sernik zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Podawaj udekorowany jeżynami.Źródło: Kobieta i życie