Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Sernik na zimno z galaretkami"

Składniki

  • 3 różnokolorowe galaretki
  • np. agres towa
  • truskawkowa lub pomarańczowa
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 35 dag serka homogenizowanego wa niliowego
  • 350 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie herbatników typu petit beurre lub okrągłych biszkoptów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z galaretkami

Przygotowanie

  1. Fot. 123RF

  2. Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie, przelej do pojemników, wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój w niezbyt dużą kostkę.

  3. Żelatynę zalej zimnym mlekiem. Gdy spęcznieje, podgrzej (uważaj by się nie zagotowała) ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź.

  4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Dodaj serek homogenizowany, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj.

  5. Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem dno miski zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż sernik na paterę lub talerz.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 190 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń