Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na zimno z galaretkami"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Fot. 123RF
Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie, przelej do pojemników, wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Żelatynę zalej zimnym mlekiem. Gdy spęcznieje, podgrzej (uważaj by się nie zagotowała) ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Dodaj serek homogenizowany, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj.
Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem dno miski zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż sernik na paterę lub talerz.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie