Do góry

Desery Przepis na:

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 2156

Sernik nowojorski to sernik bardzo popularny za oceanem. Mój sernik zrobiłam z polskiego twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał. Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć. Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.

Składniki

  • Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
  • Na spód:
  • 20 dkg herbatników
  • 10 dkg masła
  • Na ser:
  • 1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
  • 20 dkg cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
  • starta skórka z cytryny
  • 200 ml śmietany 18%
  • Na polewę:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik nowojorski

Przygotowanie

  1. Spód ciasta
    Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.

  2. Przygotowanie sera
    Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie.
    Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut.
    Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.

  3. Zrobiłam polewę
    Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą no

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 26 kwietnia Ach jak ja kocham serniki! Boski serniczek kochana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 kwietnia Brawo, wyglada jak nowojorski, uwielbiam tam jesc serniki, w domu tez robie z Philadelphi, ale zawsze mi czegos brakuje do smaku, aby byl tak pyszny jak w NYC

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń