Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski to sernik bardzo popularny za oceanem. Mój sernik zrobiłam z polskiego twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał. Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć. Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4013
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29427
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18863
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4013
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29427
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18863
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Spód ciasta Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie sera Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie. Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Zrobiłam polewę Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą no