Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny sernik, trochę w innym stylu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17293
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 454
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 74
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17293
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 454
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 74
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Składniki
Ciasto: 1,5 szk mąki, masło 150g, 1 jajko, cukier 0,5 szkl, cukier waniliowy 1/2 opak., proszek do pieczenia. Z podanych składników wyrobić ciasto i podpiec w temp. 200 stopni ok. 10 min.
Masa serowa: Twaróg 3/4 kg, 3 jajka, mleko 0,5 szk, cukier 1 szk, budyń waniliowy 2 opak, pomarańcze 3 szt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksować twaróg z żółtkami i cukrem.
Następnie dodać mleko i proszek budyniowy. Potem sok + miąższ z pomarańczy pokrojone w kawałki. (jak pomarańcze mają twardą skórę usuwam ją lecz wtedy nie dają się dobrze pokroić, bo się rozwalają)
Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto.
Piec w temp. 180°C ok. 60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.