Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik. Puszysty przysmak jogurtowy"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2172
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 115
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 184
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 179
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2172
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 115
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 184
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 179
Składniki
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, aby się schłodziły. Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem kryształem na gładką masę.
Do masy żółtkowo-cukrowej wsypuj po łyżeczce mąkę pszenną i cały czas dalej miksuj. Gdy mąka się wchłonie i połączy, wlej jogurt typu greckiego, wymieszaj.
Rodzynki przebierz, włóż do miseczki, zalej wrzątkiem, odstaw na 15 min. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, a następnie wyciśnij sok. Skórkę oraz sok cytrynowy dodaj do masy jogurtowej. Wsyp osączone rodzynki. Wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy sernikowej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do małej tortownicy. Piecz ok. 60 min. Ozdób lukrem z cukru pudru, olejku i łyżki wody oraz polewą.
Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,40 zł.
W kąpieli wodnej
Sernik upiecze się doskonale, jeśli tortownicę (wyłożoną folią aluminiową) ustawisz w większym naczyniu z wodą i dopiero wstawisz do piekarnika. Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.Źródło: Świat kobiety