Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i desery" i od lat gości na naszym stole, robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Składniki
Ser zmiel razem z ziemniakami dwukrotnie (najpierw wkładaj kawałek sera, kawałek ziemniaka a gdy już zmieli się wszystko całą masę po trochu zmiel jeszcze raz). Żółtka utrzyj z połową ilości cukru pudru prawie do białości, dodaj margarynę (można użyć masła tylko miękkiego) i dalej ucieraj, teraz dodawaj po trochu masy serowej i dalej ucieraj aż uzyskasz w miarę gładką masę (mogą wystąpić grudki sera). Dodaj sparzone rodzynki i wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno pod koniec dodając resztę cukru pudru. Gdy wszystko już ubijesz posyp białka mąką i kaszą manną i powoli dodawaj do masy serowej delikatnie mieszając. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Dużą formę nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej sernik do tortownicy i wstaw do piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piec i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku, po około 30 min uchyl drzwiczki a po kolejnych 30 minutach możesz wyjąć już sernik z piekarnika. Wierzch sernika można polać polewą czekoladowa lub porobić takie paski z czekolady. Smacznego.