Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sernik z brzoskwiniami"

Składniki

  • 3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny. Masa serowa: 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń lub 5-6 świeżych. Masa bezowa: 5 białek
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Margarynę posiekać z mąką, zagnieść ciasto z resztą składników i dodatkiem zimnej wody. Połowę ciasta podpiec, drugą włożyć do lodówki.

  2. Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem, dodając jajka, a potem ser i budyń w proszku. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Piec 90 minut w temp. 180°C.

  3. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a potem kisiel. Masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Na wierzch pokruszyć ciasto, które chłodziło się w lodówce, ułożyć plasterki brzoskwiń. Piec jeszcze około 30 minut w temp. 160°C.

  4. Najlepiej kupić twaróg tłusty i już zmielony, specjalnie przeznaczony do sernika. Jeśli się nie uda, trzeba zemleć twaróg.

  5. ok. 150 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń