Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 3440

Dodano:

Odsłon: 999

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników. Przygotowuje się go bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-4 łyżki śmietany 18%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Ser:
  • 1 kg 30 dkg sera (półtłustego lub tłustego)
  • 6 jajek rozm. L
  • 15 dkg masła
  • 30 dkg cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Zmieliłam ser w maszynce

    Brzoskwinie z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w drobne kawałki

    Zrobiłam ciasto
    Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. W miarę potrzeby dodawałam więcej śmietany. Podzieliłam na dwie nierówne części i włożyłam na kilkanaście minut do zamrażalki. To ciasto dość szybko się chłodzi.

  2. Zrobiłam masę serową
    Kiedy ciasto chłodziło się zrobiłam masę serową. Całe jajka ( bez skorupek oczywiście) ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser rozwierciłam i wlewałam strużką ubite jajka. Wsypałam budyń. Rozwierciłam. Masło roztopiłam i wlałam do masy serowej. Wymieszałam wszystko na gładką masę.

  3. Upiekłam ciasto
    Blaszkę 24×35 cm wyłożyłam pergaminem do pieczenia.
    Większą część ciasta starłam na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na papier i wyrównałam. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto i wylałam połowę masy serowej. Pokrojone brzoskwinie rozłożyłam na masie i przykryłam je drugą częścią masy.
    Na górę starłam mniejszy kawałek ciasta.
    Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 50 minut.

  4. Notatki:
    * zamiast budyniu można dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
    * potwierdzam, w cieście nie ma jajek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń