Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z pomarańczową nutą"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
ok. 75 minut • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji ok. 1,30 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, owiń folią i wstaw je do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Starannie usuń gniazda nasienne. Do szerokiego rondla wlej syrop pomarańczowy, zagotuj, włóż jabłka i szybko je obsmaż, delikatnie mieszając. Odstaw.
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas ucierając. Dołóż śmietanę, olejek pomarańczowy i kaszę manną. Dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż pergaminem, rozłóż w niej rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłóż masę serową. Powkładaj w nią na sztorc obsmażone ósemki jabłek. Posyp migdałami.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50 min. Zostaw na 20-30 min w otwartym piekarniku.
W masę serową można powkładać surowe jabłka i posmarować je podgrzanym dżemem pomarańczowym lub morelowym. Inaczej po prostu wyschną.Źródło: Kobieta i życie