Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z żurawiną"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1284
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113568
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1284
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113568
Składniki
Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj przesiany cukier puder oraz sok z cytryny, zmiksuj. Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Przelej do miski z masą serowo-jogurtową, szybko zmiksuj. Masę przelej do tortownicy, wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do mąki ziemniaczanej dodaj 2 łyżki zimnej wody, wymieszaj, by nie było grudek.
Do rondelka włóż żurawinę, dodaj cukier i podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę, mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia, powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch sernika.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie