Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Sernik z żurawiną"

Składniki

  • Na sernik: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 35 dag jogurtu typu greckiego
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny. Na polewę: 50 dag żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj przesiany cukier puder oraz sok z cytryny, zmiksuj. Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Przelej do miski z masą serowo-jogurtową, szybko zmiksuj. Masę przelej do tortownicy, wstaw do lodówki na kilka godzin.

  2. Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do mąki ziemniaczanej dodaj 2 łyżki zimnej wody, wymieszaj, by nie było grudek.

  3. Do rondelka włóż żurawinę, dodaj cukier i podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę, mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia, powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch sernika.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 230 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń